Składniki:
- duży "kwiat" brokuła (pokrojony na mniejsze części)
- 2 cebule (pokrojone w kostkę)
- opakowanie sera feta, może być mniej (lub favita, również pokrojony w kostkę)
- ziarna słonecznika (już obrane)
- majonez
- jogurt naturalny
- sos francuski vinaigrette do sałatek (w proszku)
Przygotowanie:
Sałatkę przygotowuję się warstwami, ważna jest kolejność w jakiej układamy składniki!!!!
- Brokuły ugotować al dente (w miarę twardo)
- Ziarna słonecznika uprażyć (uwaga by nie przypalić)
- Sos: kilka łyżek majonezu i tyle samo jogurtu (tak aby nam nie zabrakło powiedzmy po 3-4 łyżki) dokładnie zmieszać. Dodać opakowanie sosu vinaigrette.
- Ułożyć kolejno w naczyniu: brokuły - cebulę - ziarna. Polać delikatnie częścią przygotowanego sosu
- Kolejna warstwa: brokuły - cebula - feta - sos! (obficie) - na końcu obficie ziarna słonecznika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.