piątek, 24 października 2014

Sałatka brokułowa z jogurtem i fetą

Ciekawa sałatka z niezwykle intrygującym połączeniem smaków. Chociaż zestawienie składników może wydawać się niezbyt pasujące, to efekt jest doskonały.

Składniki:

  • duży "kwiat" brokuła (pokrojony na mniejsze części)
  • 2 cebule (pokrojone w kostkę)
  • opakowanie sera feta, może być mniej (lub favita, również pokrojony w kostkę)
  • ziarna słonecznika (już obrane)
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sos francuski vinaigrette do sałatek (w proszku)

Przygotowanie:
Sałatkę przygotowuję się warstwami, ważna jest kolejność w jakiej układamy składniki!!!!

  1. Brokuły ugotować al dente (w miarę twardo)
  2. Ziarna słonecznika uprażyć (uwaga by nie przypalić)
  3. Sos: kilka łyżek majonezu i tyle samo jogurtu (tak aby nam nie zabrakło powiedzmy po 3-4 łyżki) dokładnie zmieszać. Dodać opakowanie sosu vinaigrette.
  4. Ułożyć kolejno w naczyniu: brokuły - cebulę - ziarna. Polać delikatnie częścią przygotowanego sosu 
  5. Kolejna warstwa: brokuły - cebula - feta - sos! (obficie) - na końcu obficie ziarna słonecznika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.