Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów (lepiej całe)
- 1 papryczka chilli (zależnie od preferencji i ostrości papryki, może być więcej)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 lub 2 cebule
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- tortilla
- Rozgrzać oliwę na patelni po czym wrzucić cebulę (pokrojoną w małe kostki), czosnek, kmin i paprykę w proszku
- Smażyć aż cebula się zeszkli
- Następnie dodać mięso wołowe i smażyć do momentu aż całkowicie zmieni kolor z czerwonego na powiedzmy szary
- Dodać pomidory z puszki (pokrojone na małe części, można kupić pomidory krojone, ale w tych całych jest bardziej gęsty sos) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Wszystko smażyć pod przykryciem ok 30 min.
- (według przepisu na koniec należałoby dodać czerwonej fasoli z puszki, ale mi bardziej smakuje bez, więc kto lubi fasolę również można dodać)
- Chilli con carne podawać w tortilli (podgrzanej wcześniej na suchej! patelni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.