niedziela, 12 października 2014

Chilli con carne z tortillą

Wyjątkowo prosta potrawa meksykańska, skoro nawet mi nieźle wychodzi, uwierzcie mi, każdy to zrobi. A w smaku jest naprawdę świetna!

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów (lepiej całe)
  • 1 papryczka chilli (zależnie od preferencji i ostrości papryki, może być więcej)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 lub 2 cebule
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • tortilla
Wykonanie:


  1. Rozgrzać oliwę na patelni po czym wrzucić cebulę (pokrojoną w małe kostki), czosnek, kmin i paprykę w proszku
  2. Smażyć aż cebula się zeszkli
  3. Następnie dodać mięso wołowe i smażyć do momentu aż całkowicie zmieni kolor z czerwonego na powiedzmy szary
  4. Dodać pomidory z puszki (pokrojone na małe części, można kupić pomidory krojone, ale w tych całych jest bardziej gęsty sos) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  5. Wszystko smażyć pod przykryciem ok 30 min.
  6. (według przepisu na koniec należałoby dodać czerwonej fasoli z puszki, ale mi bardziej smakuje bez, więc kto lubi fasolę również można dodać) 
  7. Chilli con carne podawać w tortilli (podgrzanej wcześniej na suchej! patelni)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.