poniedziałek, 13 października 2014

Penne all'Arrabbiata

Jeden z najprostszych znanych mi przepisów na pastę. Przygotowanie penne all'arrabbiata trwa ok 15 minut, a pikantny smak tej potrawy jest wyśmienity.

Składniki:

  • Makaron penne (ok. pół opakowania)
  • Pomidory w puszce (całe lub krojone, obojętnie)
  • papryka chilli/pepperoni (w zależności od ostrości 2-3, w niektórych przepisach występuje suszona papryka)
  • natka
  • całe 3 ząbki czosnku, sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan/pecorino

Przygotowanie:

  1. Ugotować penne (al dente)
  2. W tym samym czasie na patelni usmażyć paprykę i czosnek (aż papryka się skurczy, ale nie przypali)
  3. Dodać pomidory na patelnię posolić i popieprzyć, wyjąć ząbki czosnku
  4. Dodać makaron
  5. Na koniec dodać pietruszkę, wszystko wymieszać i po chwili zakończyć smażenie 
  6. Już na talerzu posypać startym parmezanem (parmigiano reggiano) lub pecorino


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.