piątek, 17 października 2014

Indyk curry

Ciekawy przepis (odrobinę przeze mnie zmodyfikowany), zapożyczony ze strony poświęconej daniom z indyka w najróżniejszych postaciach (podajindyka.pl). Szybkie, proste i smaczne!

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z indyka (może być również z kurczaka)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • kostka rosołowa (szklanka bulionu)
  • gotowa mieszanka curry i chilli (ilościowo wg uznania)
  • ryż

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie (Jeżeli wybieramy indyka lepiej pokroić go w cieńsze kostki, ponieważ grubiej pokrojone mięso musi się dłużej smażyć, by było miękkie. Natomiast w przypadku kurczaka jest to bez znaczenia)
  2. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, chilli, curry
  3. Wlać szklankę bulionu i dusić aż mięso będzie miękkie
  4. Podawać z ryżem

Tutaj można znaleźć oryginalny przepis ze składnikami, które ja pominąłem (marchewka i pietruszka) - podajindyka.pl - indyk curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.