czwartek, 16 października 2014

Najlepszy na świecie domowy keczup!

Oto przepis na najlepszy keczup jaki kiedykolwiek próbowałem. Uwierzcie mi jak chociaż raz spróbujecie ten przepis, już nigdy nie kupicie keczupu w supermarkecie.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 25 dag cebuli (ok. 3-4 sztuki)
Na zalewę:
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/4 litra octu 6%
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka szałwii (z herbaty np. z Herbapolu)
  • 1 łyżeczka mięty (również z herbaty)
  • kilka goździków i ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Ugotować pomidory (sparzone i ze zdjętą skórką oraz pokrojone na małe kawałki) z cebulą (również pokrojoną)
  2. Gdy pomidory z cebulą są dobrze rozgotowane przecieramy przez sito (aby pozbyć się ziaren i dodatkowo rozdrobnić całość)
  3. Przygotowujemy zalewę: wyżej wymienione składniki na zalewę zagotować i przecedzić przez gazę by pozbyć się wszystkich "paprochów". Z tym, że paprykę mieloną, sól, pieprz i cukier dodajemy prosto do przetartych pomidorów.
  4. Dodać zalewę i gotować na małym ogniu aż będzie gęste. Pamiętajmy by od czasu do czasu mieszać
  5. Rozlać do słoików, do każdego słoika dodać łyżkę oliwy na powierzchnię. Odwrócić słoiki "do góry nogami" i odstawić do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.