Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 25 dag cebuli (ok. 3-4 sztuki)
Na zalewę:
- 20 dag cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/4 litra octu 6%
- 1 łyżka octu 10%
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka szałwii (z herbaty np. z Herbapolu)
- 1 łyżeczka mięty (również z herbaty)
- kilka goździków i ziele angielskie
Przygotowanie:
- Ugotować pomidory (sparzone i ze zdjętą skórką oraz pokrojone na małe kawałki) z cebulą (również pokrojoną)
- Gdy pomidory z cebulą są dobrze rozgotowane przecieramy przez sito (aby pozbyć się ziaren i dodatkowo rozdrobnić całość)
- Przygotowujemy zalewę: wyżej wymienione składniki na zalewę zagotować i przecedzić przez gazę by pozbyć się wszystkich "paprochów". Z tym, że paprykę mieloną, sól, pieprz i cukier dodajemy prosto do przetartych pomidorów.
- Dodać zalewę i gotować na małym ogniu aż będzie gęste. Pamiętajmy by od czasu do czasu mieszać
- Rozlać do słoików, do każdego słoika dodać łyżkę oliwy na powierzchnię. Odwrócić słoiki "do góry nogami" i odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.