sobota, 18 października 2014

Sernik z malinami na serku mascarpone

Zupełnie inny sernik, niż ten który znamy. Jednak jeśli chodzi o smak i łatwość wykonania - super przepis! Nawiasem mówiąc - receptura pochodzi z ulotki z Lidla.

Składniki:

  • 1 opakowania ciasteczek sasanek
  • 100 g orzechów nerkowca, posiekanych
  • 90 g masła, roztopionego
  • 15 g żelatyny + 60 g wody
  • 500 g serka mascarpone
  • 210 g cukru (można przerobić na cukier puder)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 500 g (co najmniej) malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej (lub truskawkowej)
  • 800 ml gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane orzechy. Rozpuszczone masło mieszamy z ciasteczkami i orzechami. Pozostawiamy na ok. 30 minut do zestalenia. Po tym czasie całość przekładamy do foremki (28 x 20 cm) - orzechy z ciasteczkami będą dnem dla ciasta.
  2. Żelatynę namaczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia
  3. Śmietanę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę.
  4. Żelatynę rozpuszczamy (np. w mikrofalówce), a następnie dodajemy do mascarpone
  5. Do serka dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę, wylewamy na spód ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. 
  6. Umyte i osuszone maliny układamy na serniku i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Uwaga! Jeżeli mamy więcej malin możemy układać je warstwami i poszczególne warstwy pokrywać masą, nie zapominając, że na wierzchu musi być warstwa malin.
  7. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylewamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki - do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki

2 komentarze:

  1. Brzmi smakowicie! Chyba spróbujemy w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak z malinami, ale wszystko można kupić w Lidu (w końcu ich przepis) ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.