sobota, 19 listopada 2016

Gęś z sosem piernikowym (Lidl)

Przepis na najlepszą gęś jaką kiedykolwiek jadłem znaleziony kiedyś w lidlu!!! Z lenistwa podaję bez gruszek i buraków a i tak wychodzi świetnie ;)



MARYNATA

  • 2 g ziaren kolendry
  • 4-5 goździków
  • duża szczypta przyprawy do piernika

PIERSI GĘSI

  • 4 piersi gęsi, umyte i osuszone
  • 1/2 słoika kompotu z wiśni
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (lub suszonego)
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 80 g zimnego masła

GRUSZKI

  • 2 gruszki, umyte
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • GLAZURA DO BURAKÓW

    • 3-4 łyżki miodu
    • 1 opakowanie ugotowanych buraków
    • 4-5 goździków
    • skórka z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
    • 30-40 ml octu balsamicznego
    • 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem
    • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu

GRUSZKI

Gruszki myjemy, kroimy na pół, przesmażamy na patelni. Następnie pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40 minut.
Po 40 minutach dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut.

MARYNATA

Ziarna kolendry, goździki i przyprawę do piernika umieszczamy w moździerzu. Ucieramy, następnie wysypujemy marynatą dno naczynia żaroodpornego.

PIERSI GĘSI

Skórę na piersiach nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie (tylko od strony mięsa). Odstawiamy na dobę do lodówki.
Następnie mięso smażymy na patelni (skórą do dołu), wytapiając jak najwięcej tłuszczu ze skóry. Po kilku minutach smażenia przekładamy piersi do naczynia (piersi smażymy tylko z jednej strony). Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki.
Piersi układamy mięsem do dołu na suchej już patelni i przysmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię przelewamy 1/2 słoika kompotu z wiśni, czerwone wino wytrawne oraz wrzucamy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika oraz miód i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotujemy.
Po zagotowaniu przelewamy do przesmażonych piersi, całość polewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry, następnie dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Po tym czasie piersi wykładamy na talerz.

SOS

Z sosu, w którym dusiliśmy gęś, wyjmujemy gałązki rozmarynu, sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Gotujemy około 5 minut.
Gęstniejący sos przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, ponownie go podgrzewamy, gotujemy do momentu zagotowania. Na końcu do sosu dodajemy 3-4 kosteczki (80 g) zmrożonego masła, mieszamy i podgrzewamy.

GLAZURA DO BURAKÓW

Na rozgrzaną patelnię wylewamy 3-4 łyżki miodu (czekamy, az miód zacznie sie karmelizować) i dodajemy 2-3 goździki, skórkę z cytryny, 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem. Całość doprawiamy octem balsamicznym i dodajemy gałązki rozmarynu. Na patelnię wrzucamy pokrojone buraki. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie redukujemy sos.

JAK PODAWAĆ

Na talerz wykładamy buraki, a na nie piersi gęsi (możemy je również pokroić), obok wylewamy sos i wykładamy gruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.