Składniki:
- 500 g białej fasoli (lub tyle aby nam się zmieściło tak w 3/4 naczynia żaroodpornego, nie może być za dużo)
- 2 duże cebule (pokrojone w kostkę)
- 3 marchewki (pokrojone w plasterki)
- 2-3 duże pomidory (pokrojone w plasterki)
- 2 świeże papryki (pokrojone w paski)
- 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (jeżeli mamy paprykę chilli wówczas 1 łyżeczka)
- dodatkowo 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 liście laurowe
- 1 świeża papryka ostra
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Fasolę ugotować z marchewką (teoretycznie wcześniej fasola powinna się moczyć przez noc)
- Przełożyć fasolę+marchew do naczynia żaroodpornego (z odrobiną wody, powiedzmy 1/3 objętości wyłożonej fasoli)
- Na oliwie usmażyć (cebulę aż się zeszkli), dodać mieloną paprykę ostrą i słodką.
- Cebulę wyłożyć do fasoli (razem z oliwą). Całość polać dodatkowo oliwą, posolić i popieprzyć (według uznania). Dokładnie wymieszać.
- Na wierzchu ułożyć paprykę i pomidory (również można posolić i ewentualnie delikatnie skropić oliwią). Zwieńczyć 1 dużą papryką ostrą (całą)
- Piec 2h/180 stopni
Istnieją również przepisy na tavce gravce z kiełbasą. Więc wedle uznania można np. podczas smażenia cebuli dodać trochę kiełbasy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.