niedziela, 19 października 2014

Tavče Gravče - fasola po macedońsku

Tradycyjna macedońska potrawa. Jak to zwykle na Bałkanach bywa, prostota jest kluczem do sukcesu, tak samo pikantne Tavce Gravce jest wyjątkowo prostym daniem.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli (lub tyle aby nam się zmieściło tak w 3/4 naczynia żaroodpornego, nie może być za dużo)
  • 2 duże cebule (pokrojone w kostkę)
  • 3 marchewki (pokrojone w plasterki)
  • 2-3 duże pomidory (pokrojone w plasterki)
  • 2 świeże papryki (pokrojone w paski)
  • 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (jeżeli mamy paprykę chilli wówczas 1 łyżeczka)
  • dodatkowo 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe
  • 1 świeża papryka ostra
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Fasolę ugotować z marchewką (teoretycznie wcześniej fasola powinna się moczyć przez noc)
  2. Przełożyć fasolę+marchew do naczynia żaroodpornego (z odrobiną wody, powiedzmy 1/3 objętości wyłożonej fasoli)
  3. Na oliwie usmażyć (cebulę aż się zeszkli), dodać mieloną paprykę ostrą i słodką.
  4. Cebulę wyłożyć do fasoli (razem z oliwą). Całość polać dodatkowo oliwą, posolić i popieprzyć (według uznania). Dokładnie wymieszać.
  5. Na wierzchu ułożyć paprykę i pomidory (również można posolić i ewentualnie delikatnie skropić oliwią). Zwieńczyć 1 dużą papryką ostrą (całą)
  6. Piec 2h/180 stopni

Istnieją również przepisy na tavce gravce z kiełbasą. Więc wedle uznania można np. podczas smażenia cebuli dodać trochę kiełbasy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.