czwartek, 23 października 2014

Jap chae 잡채 - koreański makaron sojowy

Przepis pochodzi ze strony crazykoreancooking.com, jest bardzo prosty w wykonaniu i oczywiście polecam go wypróbować samemu. Na końcu artykułu zamieściłem filmik wyjaśniający jak przygotować słodko-pikantne jap chae.

Składniki:
  • paczka makaronu sojowego
  • średnia cebula
  • średnia marchew
  • 1 papryka czerwona
  • ok. garści grzybów shiitake (lub inne np. grzyby mun) 
  • mała garść szpinaku
  • czosnek
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • papryka ostra mielona lub świeża (ilościowo wedle uznania)

Na marynatę:
  • sos sojowy (4 łyżki lub 1/4 szklanki)
  • cukier (2 łyżki, może być trochę mniej, zwłaszcza gdy rezygnujemy z ostrości)
  • czosnek (1 ząbek)
  • olej sezamowy (2 łyżki)
  • sezam (1 łyżeczka)
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Przygotować marynatę poprzez zmieszanie wszystkich powyższych składników
  2. ok. 250 g wołowiny pokroić w kostkę, a grzyby odgotować (wg. instrukcji z opakowania). Następnie umieścić te składniki w misce, dodać do nich ok. 2 łyżki marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej 15 minut.
  3. Umyć oraz sparzyć szpinak gorącą wodą. Następnie doprawić szczyptą soli i ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę.
  4. Marchew, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski.
  5. Warzywa smażyć na dość dużym ogniu (do momentu aż marchew będzie miękka). Posolić i popieprzyć, polecam również dodać paprykę ostrą dla wyrazistości smaku.
  6. W tym samym czasie ugotować makaron na średnim ogniu. Objętościowo na 1 szklankę makaronu przypada 5 szklanek wody. Wodę posolić.  
  7. Wołowinę z grzybami smażyć na oddzielnej patelni (aż wołowina będzie całkowicie usmażona). Następnie dodać do warzyw i wymieszać. W oryginalnym przepisie - do warzyw dodać wołowinę i grzyby, smażyć na dość dużym ogniu przez ok. 5 minut (moja patelnia jest jednak zbyt mała na taką opcję). Jeśli warzywa zbyt mocno przystają do patelni można dodać oleju. 
  8. Włożyć osuszony makaron do miski i dokładnie zmieszać z pozostałą marynatą. Wcześniej można pociąć makaron na mniejsze części(aby łatwiej było go jeść ;))
  9. Następnie umieścić makaron w patelni z warzywami i wołowiną, smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty.
  10. Po wyłożeniu na talerz, całość posypać sezamem

Polecam obejrzenie powyższego filmiku oraz odwiedzenie crazykoreancooking.com/recipe/stir-fried-glass-noodles-japchae na którym znajdziemy oryginalny przepis.

Oczywiście wedle uznania można zwiększyć ilość warzyw i wołowiny, lub przygotować wersję wegetariańską pomijając wołowinę.

2 komentarze:

  1. Wow, wygląda smacznie! Chyba spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dość prosty przepis, na pewno się uda! Właściwie największym problemem jest usmażenie wołowiny tak aby była miękka ;)

      Usuń

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.