sobota, 22 lipca 2017

Glögg - szwedzki grzaniec

Przepis na cudne grzane wino po szwedzku (proporcje na większe ilości)

- 4 l wina półwytrawnego
- 10,5 szkl. soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
- 26 łyżek cukru (można dodać miód)
- skórka z 2,5 pomarańczy
- imbir
- 10,5 laseczek cynamonu
- 55 goździków
- 26 pestek kardamonu
- 1,5 szkl. obranych migdałów
- 2,5 szkl. brandy (może być wódka)
- 2,5 szkl. rodzynek + żurawiny

1) podgrzać sok, dodać "przyprawy", gotować 30min na małym ogniu
2) dodać wino i brandy - podgrzać ale NIE ZAGOTOWAĆ!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.