Koreańskie "sushi", znajomym bardziej smakowało niż zwykłe sushi. Poniżej będą składniki na 3 rodzaje rolek
Ryż przygotowałem wg tego przepisu -> https://www.youtube.com/watch?v=l3D-AV_AYyo
Technika zwijania rolek tutaj -> https://www.youtube.com/watch?v=gM7wp3kzSRw&t=366s
-ryż do sushi 2 opakowania
-nori 2 opakowania
-ocet ryżowy
Proporcje składników na ok 5-6 osób (łącznie)
Składniki dodawane do wszystkich rolek
-szpinak 6 opakowań
-marchew 5-6 szt
-kimchi
-omlet 2 (z 2 jajek)
+olej sezamowy, sezam, czosnek, sos sojowy, cukier
a) Gimbap z wołowiną
-0,7 kg wołowiny mielonej
Marynata:
-sos sojowy 4 tsp (choć przypadkiem chyba dałem tbs i też było spoko)
-cukier 1,5-2 tsp
-olej sezamowy 4 tsp
-pieprz
-czosnek 1/4 tsp
1) po zmieszaniu mięsa ze skł marynaty i odstawieniu na jakiś czas, usmażyć i pozostawić do ostygnięcia
b) Gimbap z paluszkiem krabowym
-1 opakowanie paluszków krabowych z małą liczbą paluszków w środku
c) Gimbap z tuńczykiem z puszki
-3 puszki tuńczyka rozdrobnionego
-6 tbs majonezu
1) wymieszać
1) gdy mamy już wszystkie składniki kładziemy na nori ryż (wg instrukcji powyżej)
2) dodajemy marchew, szpinak lub kimchi lub razem, omlet i którąś z opcji abc
3) zwijamy wg instrukcji powyżej
4) gdy rolki są zwinięte namaszczamy je lekko olejem sezamowym
5) kroimy jak sushi
Podajemy z sosem sojowym lub sosem
-sos sojowy 1 tbs
-woda 1 tbs
-ocet ryżowy 1 tbs
-cukier 1 tbs
-musztarda ostra 1 tsp
-sezam 1 tsp
Całość była inspirowana tą wspaniałą stronką -> http://crazykoreancooking.com/recipe/mayak-gimbap
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.