niedziela, 3 września 2017

Tofu po koreańsku - dubu jorim 두부조림

Najlepsze tofu jakie jadłem


- łyżka sosu sojowego
- łyżka płatków chili (org. gochugaru)
- łyżka cukru
- łyżeczka czosnku (2 ząbki)
- 1/4 szkl, wody (w niektórych przepisach 1/2)
- olej do smażenia
- opakowanie tofu pokrojone w plastry
- można też dodać 1 posiekaną cebulę i szczypior

1) usmażyć tofu na złoto (ok. 7 min z każdej strony)
2) zmieszać składniki sosu
3) na patelni usmażyć cebulę ze szczypiorem
4) dodać sos, odparować (ewentualnie dodać tofu i wtedy odparowywać)
5) doaać tofu i podsmażyć

* w przepisie bez cebuli do usmażonego tofu dodać sos i dusić razem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.