Koreańska podstawa, różne proporcje wynikają z różnych wersji przepisów
- kapusta pekińska (2kg) najlepiej kupić jak najmniejsze i najmłodsze z małym głąbem
- marchew (1-1,5 szt) pokrojona w cienkie paski
- cebula zielona lub zwykła (0,5 szkl.)
- imbir (0,5-1 łyżeczka) starty
- gochugaru - płatki chilli (w zależności od ostrości 0,5-1 szkl. lub 5-12 łyżek) dawniej używałem płatków z chilli z ogódka lub zwykłej papryki ostrej w proszku ale kolor był mało przyjemny
- mąka ryżowa (1/4 szkl. lub 1-4 łyżki???)
- cukier (1 łyżka)
- rzodkiew koreańska (200g) drobno pokrojona w paski
- czosnek (0,5 szkl. lub 1 łyżka)
- sól morska (0,5-1 szkl/15szkl. wody)
- woda na kleik (1,5 szkl.)
- sos rybny (0,5 szkl./3 łyżki)
- szczypiorek (0,5 szkl.) opcjonalnie
1) kapustę pokroić na kwadraty wstawić do solanki na >1h (pół szkl. na miskę wody), po tym czasie opłukać ok.3x z soli, odsączyć i odcisnąć
2) kleik - woda + mąka ryżowa + cukier, zagotować aż do kleikowej konsystencji
3) pasta - do kleiku dodać gochugaru i warzywa oraz sos rybny (na tym etapie można dostosować ilość papryki do ostrości)
4) kapustę dokładnie wymieszać z pastą
5) 2dni/temp pokojowa (unikać plastikowych pojemników)
6) do lodówki na dużo dłużej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania. Pytania, uwagi, na wszystko chętnie odpowiem.